16
жовтня - Всесвітній день хліба
Хліб - один з найважливіших продуктів. Його їдять
кожен день по кілька разів, і він не набридає! Цей продукт є в кухнях всіх
народів світу. Без короваю не обходиться весілля, з хлібом вперше переступають
поріг будинку. Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу
пекарів і пекарів-кондитерів/ Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945
року була створена Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, яка
займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства та його виробництва.
Цікаві факти про хліб
1. Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з
науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років
тому. Зовні вони виглядали як коржі, та готувалися з крупи і води та випікалися
на розпеченому камінні.
2. Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті.
За легендою, це сталося через недогляд раба, який готував тісто - воно
підкиснуло й, аби уникнути покарання, він усе ж таки ризикнув спекти коржі.
З'ясувалося, що вони вийшли пишнішими, рум'янішими та й смачнішими, ніж з
прісного тіста.
3. Існувала
пряма залежність між ступенем свіжості хліба та соціальним статусом його
споживачів. Так, королівська родина їла хліб свіжоспечений, білий. Вчорашній
хліб призначався для знаті. Хліб дводенної випічки - для дрібної шляхти. Хліб
триденний отримували ченці та студенти, а хлібом, випеченим чотири дні тому,
харчувалися ремісники.
4. В Україні завжди віддавали перевагу житньому хлібу,
а пшеничний випікали на великі свята – Різдво, Паску, весілля.
5. В десятому
столітті у Візантійській імперії пекарі, які постачали населення хлібом,
звільнялися від усіх податків і повинностей. Це потрібно було для того, щоб
кожен житель міг в будь-який момент отримати хліб.
6. Перший в
світі Музей хліба з'явився в 1955 році в місті Ульм (Німеччина). В одному з
колишніх комор фабриканта Віллі Ейслі була відкрита для відвідувачів постійна
експозиція, котра відтоді постійно поповнювалася і оновлювалася. У колекції
музею хліба зібрано більше 18 тисяч експонатів, що розповідають про історію
вирощування зерна, про вдосконалення знарядь праці хліборобів, мельників і
пекарів, про значення хліба в історії людства.
7. В 1266-му
році в Англії був прийнятий закон, який регулював масу хлібобулочних виробів, а
також їх вартість і оплату роботи пекарів. Дивно те, що він проіснував цілих
600 років! Так, тільки в 2008-му році уряд дозволив випікати хліб, який важить
менше 600 грамів!
8. З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів
борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч
зернят.
9. Сумарний об'єм води, яка використовується для
вирощення пшениці та виготовлення однієї буханки хліба понад 1600 літрів.
10. Кожен день у світі люди з’їдають близько 9
мільйонів буханок хліба!
Посилання на джерело: https://zt.20minut.ua/kul-tura/16-zhovtnya---vsesvitniy-den-hliba-11148839.html
Немає коментарів:
Дописати коментар