Питання кулінарної вікторини для учнів І та ІІ курсу

Питання кулінарної вікторини для учнів І та ІІ курсу.

 

1.     За який час до вживання необхідно готувати  страви з овочів?  (За 1-1,5 години)

2.     Що треба зробити, щоб смажена печінка була смачнішою?  (На дві-три години замочити в молоці)

3.     Що треба зробити, щоб риба у процесі смаження не перетворилась у  кашу?  (Гарно поваляти її  в борошні і дати їй в ньому поніжитись ще 15 хв.)

4.     Коли краще солити картоплю в “мундирі”?  (На початку варіння)

5.     Що треба долити у воду, щоб рис не розварився?  (2-3 столових ложки молока)

6.     Як можна використати воду, в якій варилася картопля? (Її можна використати для приготування перших страв)

7.     Які овочі не рекомендують солити у процесі варіння?  (Столові буряки, горошок)

8.     Що необхідно вийняти з приготованого супу?  (Лавровий лист)

9.     Коли до перших страв треба класти кріп та петрушку?  (Перед тим, як знімають з плити – у процесі варіння вони втрачають аромат і вітаміни)

10.  Як правильно варити обчищену картоплю?  (Класти в кип’яток  (тоді вона втрачає лише 7% вітамінів) і не розрізати, а якщо класти в холодну воду, то втрачається 35% вітамінів)

11.  У якій воді краще мити петрушку?  (У теплій – вона буде ароматнішою)

12.  Як краще зберігати куплений у магазині сир?  (У поліетиленовому пакеті в холодильнику)

13.  Як перевірити готовність котлет?  (На розрізі має бути сірий колір, а при натисканні – прозорий сік)

14.  Що таке фрітюр?  (Суміш жирів)

15.  Що краще смажити в суміші рослинного і тваринного жирів?  (Рибу, овочі, вироби з борошна)

16.  Коли треба солити смажену картоплю?  (Лише тоді, коли вона підрум’яниться. Якщо зробити це одразу, то сіль змішається з жиром і порізана картопля втратить форму та смак.)

17.  Як корисніше всього вживати моркву?  (Заправляти маслом чи сметаною – організм засвоїть 60% вітамінів, інакше – лише 6%)

18.  Чим треба помішувати страву в ході приготування, щоб вітаміни збереглися краще?  (Дерев’яною ложкою)

19.  Чому в банці з медом не можна залишати металічний ніж чи ложку?  (Тому, що руйнуватимуться кислоти, які містяться в цьому цінному продукті)

20.  Найсмачніша страва, яку можна приготувати з редьки.  (Салат)

21.  Про неї згадують у письменах майя. Її – в руках бога плодючості, дощу та врожаю Тлалока – зображували народи інків, ацтеків та майя. Для них вона була хлібом - основою життя.  (Кукурудза)

22.  В Європу ця "синя ягода" темно-фіолетового забарвлення потрапила у ХІІІ столітті. Її цінна властивість – зменшувати кількість холестерину в крові. (Баклажани)

23.  Назвіть рослину, яку ми широко використовуємо, готуючи перші страви та салати. У стародавньому Єгипті, а потім і в стародавній Греції вінки з листя цієї рослини одягали на голову як символ горя, смутку, печалі.  (Петрушка)

24.  За переказами Олександр Македонський завжди вважав необхідним перед боєм підкріпити сили своїх легіонерів саме нею.   (Капустою)

25.  Запіканка з борошна, рису чи іншої крупи з різними фруктами, солодощами, прянощами. Як називають таку страву англійці?  (Пудинг)

26.  Це і тільки це подають до чаю в Японії. Що саме?  (Сухі фрукти)

27.  Який продукт може задовольнити потребу організму людини майже у всіх мінеральних солях?  (Мед – містить Fe, Ca, Cu, K, Na, Mg, P, J, S, Cl, Zn, Mn, B, Al, Cr, Si, Li, Ni, Pb, Ti, Os)

28.  Цю найбільшу ягоду – цінний продукт харчування – привезли на наш континент мореплавці Христофора Колумба з Америки. Назвіть її.  (Гарбуз)

29.   У давнину вона цінувалась як золото. Її недостача викликала народні бунти. Нею розраховувались замість монет. Вона була причиною воєн. Але її поклади на Землі не вичерпані.  (Сіль)

30.  За які особливі заслуги кухарю Ескаф’є у Франції встановлений пам’ятник?  (Умів приготувати 360 страв з яєць)

31.  В античні часи вірили, що вона має всі відомі на Землі “сім благ”: гаряче і холодне, сухе і вологе, солодке, гірке і гостре. Назвіть її.  (Капуста)

32.  Чому жителям Великобританії притаманне легендарне англійське почуття гумору?  (Бо завжди снідають вівсянкою – продуктом, який містить всі якості, необхідні для того, щоб покращити настрій: речовина серотонін здійснює передачу нервових імпульсів у ділянки мозку, які відповідають за стан радості, спокою, здорового сну. З цією ж метою рекомендують вживати в їжу і банани)

33.  Його плоди в ацтеків до другої половини ХІV ст. використовувались як грошові знаки. Вартість одного раба дорівнювала 100 насінинам цього плоду. Що так високо цінувалось у ацтеків?  (Какао)

34.  Вони прийшли до нас з Індії, з країни вічного літа. В античні часи у Греції  їх називали "агурос", тобто "недозрілі". Яка ж їх теперішня назва? (Огірки)

35.  Який улюблений напій королеви-іспанки у Франції всередині  ХVІІ ст. був об’єктом глузувань?  (Шоколад)

36.   Його батьківщина – Мексика. Він вважався неїстівним, навіть отруйним. Кухар Джеймс Бейлі за його допомогою намагався отруїти першого президента США Джорджа Вашингтона. Але цей овоч виявився багатим на  вітаміни продуктом.   (Помідор)

37.  Жителі Перу називали цю рослину "папа". Із спогадів іспанського мореплавця у ХVІ ст.: "Папа – особливий вид земляних горіхів. Якщо їх зварити, вони стають м’якими, як спечений каштан. Вони вкриті шкіркою".  (Картопля)

38.  .Назвати головний компонент харчування українців. (Хліб)

39. Тонка паляничка, спечена на сковорідці з рідкого тіста. (Налисник)

40. Фарш з рисом, тушкований в капустяних листках. (Голубці)

41. Яйця, збиті з молоком і підсмажені на сковорідці. (Омлет)

42.  Маленькі варені пиріжки з картоплею, сиром, капустою... (Вареники)

43. Кусочки м'яса, зажарені над вогнищем. (Шашлики)

44. Маленькі варені круглі пиріжки в середині з м'ясом. (Пельмені)

45. Напій з молока, сиропу і морозива. (Коктейль)

46. Тонкі невеличкі круглі оладки з сирої тертої картоплі. (Деруни)

47. Густа манна каша, що подається з варенням. (Пудинг)

48. Напій, зварений зі свіжих або сушених фруктів. (Компот)

49. Шматок відбитого м'яса, обсмажений на олії в яйці і борошні. (шніцель)

50.Рис зі шматочками м’яса і прянощами. (Плов).

 

 

Конкурс «Зайвий продукт»

Олів’є: картопля, морква, цибуля, помідор, ковбаса, квашений огірок, горошок, майонез.

Вінегрет: буряк, картопля, квашена капуста, кукурудза, цибуля, олія, квасоля.

Плов: рис, морква, м’ясо, цибуля, буряк, томатний соус, прянощі.

Борщ: буряк, капуста, морква, цибуля,огірок, картопля, помідори, перець.

Котлети: фарш, цибуля, часник, булка, сіль, перець, яйце, мука, олія, порошок до печива.

Манна каша: молоко, сіль, цукор, сода, манна крупа, масло.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар