Музей марципана в Сентендрі, в мальовничому при городі
Будапешта – це велика колекція марципанових фігурок
(зображення казкових і
історичних персонажів).
В 2007 р. в литовському місті Бирштонасі відкрився
Музей культурного спадку
В його трьох залах зібрано більше 4000 експонатів ХVІ-ХХ
ст.. кулінарні традиції, формування культури харчування, традиції гостинності,
рецепти і технології.
Музей кулінарії в Турції представив всі кулінарні
традиції регіону (турецькі, курдські, арабські, ассірійські).
В майбутньому планує
відкрити при музеї кулінарну школу.
В Ченду (південний захід Китаю) є музей сичуаньської
кухні, страви якої відрізняються особливими прянощами і гостротою. В колекції
музею – біля 6000 страв, кухонний посуд, фотоматеріали, зал-чайна, демонстраційний
зал.
Бразильський Сальвадор –
славиться Гастрономічним
музеєм.
Водному залі – експозиція присвячена баіянській кухні, в другому –
ресторан.
Лондонський Музей історії кулінарії –
представлена
історія кулінарії і види продовольства всіх континентів.
Музей кулінарного мистецтва в Москві –
12 залів –
історія і розвиток громадського харчування ( обладнання, інвентар, кухонний посуд народів
Росії).
Лідер по кількості музеїв «імені себе» - картопля.
Білорусія, Росія, Данія, США, Німеччина, Франція, Бельгія, Великобританія, Канада.
В французькому місті Шамоні існує «Храм сиро
виробництва»,
який включає музей сиру, магазин сирів і ресторан.
Музей сиру в Зандамі (Нідерланди) – сирні ярмарки.
Музей локшини (швидкого приготування) в Йокогамі, Японія.
На стінах пакетики з-під локшини; на полицях – посуд і прилади для
приготування; телевізори транслюють рекламу локшини за останні 25 років. В ресторані
пропонують страви із рамена. Створена вулиця, на якій 8 магазинів торгують кожен своїм видом
локшини зі специфічними добавками.
В Італії, в Понтедассіо, відкрили Музей спагеті,
який
зберігає історію, технології і сотні рецептів приготування знаменитої пасти, приправ,
соусів.
В музеї в Граньяно
представлені 176 видів макаронних
виробів, причому кожний із них має власну назву: діталіні, фарфаллє, гарганеллі,
лумаконі, мальєттє, орекьєттє.
В США існує музей консервованої шинки SPAM,
в якому
можна узнати про роль шинки під час другої світової війни і в наші дні,
дізнатись статистику споживання, побачити тематичні рекламні ролики.
В Італії (Феліно) в фортеці ІХ ст..
розміщена
експозиція, присвячена салямі. Історія ковбаси, про породу чорних свиней, технологія
виробництва, реклама продукту.
В Берліні – музей присвячений традиційним німецьким
ковбаскам.
Зі стелі звисають «каплі кетчупа», в центрі залу знаходиться велика сосиска
«в обнімку» з картоплею фрі, дивани-сосиски і інтерактивний снек-бар. В кімнаті
запахів представлені аромати різних спецій.
Самий «солодкий» - музей шоколаду в Кельні,
розташований
в будівлі у вигляді корабля із скла і цегли. Тут зібрані експонати із
шоколаду різних виробників. Обладнана шоколадна міні-фабрика. Процес
виготовлення повністю автоматизований. Експозиція музею представляє історію
появи шоколаду і розвиток шоколадної промисловості.
Обладнана теплиця для вирощування дерев какао. Родзинка
музею – фонтан із шоколаду. В басейн із шоколадною масою (200кг) працівники
залу занурюють вафлі і пригощають відвідувачів.
Шоколадні музеї є також в Парижі, Празі, Брюгге і
Сімферополі.
Єдиний в своєму роді музей перцю, відкритий в Угорщині.
На батьківщині інків знали сорок сортів цієї рослини, а везли його із Іспанії
в Турцію, а потім в Угорщину. Сьогодні угорська паприка – сама відома в світі.
Оригінальний музей приправ відкритий в Гамбурзі. Кожний
відвідувач отримує
пакетик чорного перцю в дарунок.
В штаті Вінконсін,США, музей гірчиці
відкрився
випадково: футбольний фанат, щоб відволіктись від поразки любимої команди, почав збирати
випадкові предмети. Він зібрав на американських стадіонах колекцію із 5000
тюбиків, банок, пляшечок з-під гірчиці. Тепер в штаті відзначають національний
день гірчиці.
В Оберні, штат Вашінгтон,США, в кліматі, який зовсім не
підходить для
вирощування бананів, живе ентузіастка Анна. Вона і
заснувала єдиний в світі музей з банановою тематикою. Прізвисько Анни – Банана - можна
рахувати першим експонатом. В музеї
зібрана різнопланова інформація про банани, а також представлена колекція
фотографій і ретропостерів, бананові фігурки, одяг, посуд – всього більше 4000
експонатів.
Аналогічний музей моркви створений в Великобританії.
Це лише частина із
великої кількості існуючих музеїв, які зберігають історію людини в різних кулінарних традиціях і продуктах. Збільшення
числа кулінарних музеїв, які відображають інтерес до їжі, її ролі в історії і розвитку
суспільства, говорить про зростання культури харчування і пиття, про розуміння продовольчих
проблем в цілому, про важливість і витонченість кулінарного мистецтва
Немає коментарів:
Дописати коментар