четвер, 24 грудня 2020 р.

Різдво Христове: кулінарні традиції України

За давнім українським народним звичаєм на Святу Вечерю у переддень Різдва збираються за столом усією великою родиною. І що важливо – спізнюватися в жодному разі не можна. У цей день наші пращури нічого не їли аж до самісінького вечора, доки на небі не засяє перша зоря. Саме зірка на небі, за біблійними переказами, звістила про народження спасителя – Ісуса Христа, тож саме з її появою українці розпочинали святкову трапезу. Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині – пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами.
Головна різдвяна страва – кутя.
Кутя – обрядове поминальне блюдо (особлива зернова каша). Готують її з немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів. (Зерно в куті символізує вічне життя і достаток, а солодкість – символ райського блаженства.) До багатьох видів куті обов’язково входить сироп з меду, приготований на воді і відварі від крупи, конопляного молочка, а також горіхи, мак, прянощі. Справжню кутю варять із зерен пшениці, вона повинна бути напіврідкою, і їдять її ложками.. Розрізняють пісну і скоромну («багату, щедру») кутю. Пісну кутю їли у Водохресний і Різдвяний святвечори, а також у поминальні дні, а на хрестини та інші свята – скоромну (на молоці, вершках, з великою кількістю масла). Обрядове значення має переважно пісна кутя. Другою стравою після куті вважають густий узвар із сушениці – з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю “толочену”, тобто відварену та перемелену через м’ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль. Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали 12-тьма стравами, щоб “задобрити” кожен місяць у новому році, аби він був щедрим. 
  •  Кутя
  • Борщ з вушками
  • Грибова юшка
  • Вареники
  • Голубці
  • Маринований оселедець
  • Мариновані гриби
  • Заливна риба
  • Тушкована капуста
  • Квасоля
  • Узвар
  • Пампушки

Кулінарні особливості регіонів України:

На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в “мундирах”.

На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.

На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують “краплики” – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею.

На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують “галамбець” – ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.

На Буковині у кутю додають халву.

На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.

Обов’язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар